Dé Specialist in Pictogrammen


 
Zijn bij jouw bedrijf de vluchtroutes in orde?

Zijn bij jouw bedrijf de vluchtroutes in orde?

Geplaatst op vrijdag 22 maart 2019
Inspecties laten regelmatig zien dat vluchtwegen geblokkeerd of afgesloten zijn. En dat terwijl veilige vluchtwegen van levensbelang zijn. Hoe kunnen we dat veranderen?

 

Een gebouw dat voldoet aan het Bouwbesluit 2012 is in principe veilig wat betreft vluchtwegen. Toch zijn hier uitzonderingen op, zoals wanneer mensen onbekend zijn in een gebouw. Dan is de voor hen bekende route zoals ze zijn binnengekomen.

Een overbelasting op de hoofdentree kan ertoe leiden dat er opstoppingen ontstaan die te lang duren. Dit leidt vaak tot paniek en verdrukking. Ook als mensen in groepen een gebouw betreden, zullen ze ook bij het vluchten als groep bij elkaar willen blijven. Dit kan leiden tot grotere belasting op een bepaalde uitgang en dringen bij die uitgang waardoor het ontruimingsproces wordt verstoord.

Ook houdt men bij het ontwerpen van gebouwen volgens het Bouwbesluit maar beperkt rekening met de aanwezige (vaste) inrichting. Als er vast opgestelde stoelen staan kan dit voor vertraging zorgen bij ontruiming. Tot slot kunnen mensen met een beperking nooit zo snel vluchten als gedacht.


Internationaal afgesproken veiligheidstekens

De ontwikkeling van internationale veiligheidstekens is een continue proces, door dit proces worden normen zoals NEN-EN-ISO 7010 aangevuld wanneer een nieuwe set veiligheidstekens klaar is. Zodra een aanvullingsblad Europees aanvaard is, geldt deze ook in Nederland.

De norm voor ontruimingsplannen is NEN 8112, waarin wordt beschreven waar een ontruimingsplan aan moet voldoen.

Bron: nen.nl 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist