Dé Specialist in Pictogrammen


 
Veiliger werken dankzij films over menselijk gedrag

Veiliger werken dankzij films over menselijk gedrag

Geplaatst op maandag 10 december 2018
Edudrama gebruikt film als een spiegel voor de medewerkers. In deze films gaat het niet alleen over de veiligheidsregels, maar vooral over de consequenties van onveilig gedrag op de werkvloer. De impact blijkt enorm.

Veiligheid op de werkvloer begint met bewustwording van het eigen gedrag. Edudrama gebruikt hiervoor de inzet van films. In hun films gaat het vooral over de consequenties van onveilig gedrag op de werkvloer. Producties met een op maat geschreven script, ervaren acteurs en opgenomen op de bedrijfslocatie.
 

Een van de jongens huilde

“Ik heb onze chauffeurs nog nooit zo stil zien worden”, vertelt Jan Thewissen. De SHEQ-manager van Renewi (toen nog Shanks Nederland) gaf in 2016 opdracht voor de film Een Dag als Zovele. “In kleine groepen hebben we ze bij elkaar gezet om de film te kijken. De beelden waren voor sommigen echt confronterend, één van de jongens huilde zelfs. Daarna kwam een constructief gesprek over veiligheid los, een gesprek wat anders nooit zo gevoerd zou zijn.”

Renewi is in Nederland koploper op het gebied van afvalinzameling en de verwerking en recycling ervan. Honderden chauffeurs gaan dagelijks de weg op om afval te vervoeren. Thewissen: “En daarbij ontstaan regelmatig onveilige situaties. Soms veroorzaakt door de chauffeur zelf, maar soms ook door de omgeving. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer een klant zijn container overladen heeft en de planner druk op je zet? Dat is één van de situaties, die in het script is meegenomen.”
 

Geslaagde film

Edudrama-regisseur Marc Eikelenboom noemt de productie van Renewi een modelvoorbeeld van een geslaagde veiligheidsfilm. Hij vertelt: “Een herkenbare film is een ideaal middel om met elkaar in gesprek te komen. Je ziet op het scherm iets gebeuren, wat je in je eigen leven herkent. Dat spreekt de kijker dus enorm aan en opent een discussie. Film kan uiteindelijk het gedrag beïnvloeden, dat hebben we bij deze opdrachtgever echt zien gebeuren.”

Volgens Eikelenboom zit de kracht deels in de eerste fase, het schrijven van het script. “We gaan in gesprek met de directie en met mensen op de werkvloer. Op die manier brengen we de belangrijkste problemen in kaart en gaan we aan de slag om daar een lopend, fictief verhaal van te maken. Als dat verhaal staat, gaan we op zoek naar de juiste acteurs en locaties om het verhaal goed over te brengen. Daarna is het een kwestie van opnemen en monteren. Wanneer de basis goed is, komt er altijd een goede film tot stand.”

Dat blijkt, want inmiddels werkt Edudrama al aan het derde deel van veiligheidsfilms voor Renewi. De maatfilms worden ook gemaakt binnen andere branches. Eikelenboom: “Ieder vak kent zijn eigen risico’s. We hebben ook klanten in de zorg-sector, in de bouw en in de schoonmaak. Sterker nog, we maken ook soortgelijke producties over andere onderwerpen dan veiligheid. We hebben bijvoorbeeld indringende films gemaakt over ziekteverzuim en bevlogenheid. Het is een breed inzetbaar product en traject.”

Bekijk hier de veiligheidsfilm Een Dag als Zovele


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist