Dé Specialist in Pictogrammen


 
Veilig werken onderdeel maken van uw bedrijfs-DNA

Veilig werken onderdeel maken van uw bedrijfs-DNA

Geplaatst op maandag 14 mei 2018
Uit studies is naar voren gekomen dat veilig gedrag voorspeld wordt uit twee belangrijke zaken: de motivatie om veilig te willen werken en de kennis en vaardigheden die nodig zijn om veilig te kunnen werken. Gedragsverandering is het sleutelwoord.

Hoe kun je gedrag beïnvloeden zodat werknemers veiliger gaan werken? Drie aspecten spelen hierbij een rol: techniek, organisatie en gedrag. Deze vertonen een grote onderlinge samenhang.
 

Veiligheidsleiderschap

Leiderschap heeft een grote invloed op gedrag en gedragsverandering. Inspirerend leiderschap, zichtbaarheid op de werkvloer, voorbeeldgedrag en consequent leiderschap zijn de basis van veiligheidsleiderschap.
 

Veiligheidscommunicatie

Hoe praten we over veiligheid, hoe spreken we anderen aan? En welk communicatiebeleid voeren we best om bewustzijn in veiligheid en welzijn te creëren en verhogen.
 

Praktijk

Wist je dat we 95% van wat we leren, we al doende leren? Baiss kennis is noodzakelijk, praktijk is echter essentieel om tot een duurzaam succes te komen.
 

Tien tips ter verbetering van arbeidsveiligheid op de werkvloer

  1. Betrokkenheid (top)management is essentieel
  2. Norm leidinggevende is norm medewerkers
  3. Zoek de weerstanden en los ze op
  4. Beïnvloed veiligheidsgedrag
  5. Beloon goed gedrag
  6. Laat medewerkers zelf nadenken
  7. Los veiligheidsproblemen operationeel op
  8. Leer van elkaar
  9. Maak resultaten zichtbaar
  10. Borg de veiligheidscultuur in een structuur
 

Quotes uit de praktijk


“Nadat een medewerker meldde dat de noodstop op een productielijn niet werkte, liet de leidinggevende dit eerst herstellen voordat er verder gewerkt mocht worden, ondanks dat hij zelf deze productielijn vrij veilig vond.”

“Bij een uitbener in ons vleesverwerkende bedrijf viel een mes in zijn been. Zijn teamleider zei tijdens het onderzoek dat hij bij  deze medewerker iets dergelijks wel had verwacht. Deze leidinggevende had onveilig gedrag genegeerd en verlaagde hiermee de norm.”

Een manager: “Orde en netheid is heel belangrijk bij het voorkomen van ongevallen. Dus als ik over de werkvloer loop, pak ik altijd wat rommel op en gooi het weg.”

  


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist