Dé Specialist in Pictogrammen


 
Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer

Geplaatst op woensdag 18 april 2018
Wat zijn de meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer in Nederland? Een overzicht van de top 5 ernstige ongevallen in een notendop.

Ongevallen op de werkvloer leiden tot letsel zoals botbreuken, snijwonden, beknelde of geamputeerde ledematen, brandwonden of oogletsel. En letsel kan leiden tot ziekteverzuim. Soms is een ongeval zo ernstig dat een werkgever het moet melden bij de Inspectie SZW.
 

Wanneer is een arbeidsongeval ernstig ?

Als een medewerker na een ongeval op de werkvloer in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijvend letsel oploopt of zelfs overlijdt, is er sprake van een ernstig arbeidsongeval. De werkgever is dan verplicht het ongeval te melden bij de Inspectie SZW. Elk ongeval is een verhaal op zich. RIVM Veilig Werken heeft al deze ‘verhalen’ – bijna 25.000 – opgeslagen in een grote database: Storybuilder. Die verhalen leren ons veel over verschillende soorten ongevallen en de oorzaken ervan.
 

Top 5 ernstige ongevallen


1.    Vallen van hoogte (29%)
2.    Contact met bewegende delen van een machine (22%)
3.    Vallende objecten (13%)
4.    Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig (4,4%)
5.    Beknelling tussen een machine en een ander object (4,2%)
 

Vallen van hoogte

Vallen van hoogte is een verzamelnaam voor acht verschillende ‘val-scenario’s’, waaronder vallen van een ladder of trapje, vallen van steigers en vallen van een stilstaand voertuig. Getroffen worden door een vallend voorwerp vormt hier een apart type ongeval. Dit soort arbeidsongevallen staat op plaats 3 in de top 5 ongevallen. Bij vallen van hoogte is de oorzaak vaak een verkeerde beweging of misstap. Daarbij geldt: hoe hoger de val, hoe groter de kans op ernstig letsel. Maar een veilige grens voor werken op hoogte is er niet. Ook als iemand van een trapje van 1,5 meter hoog valt, kan hij ernstig letsel oplopen.
 

Ongevallen met machines

Bij de ongevallen met machines speelt de fysieke afscherming meestal een rol. Die is óf niet aanwezig, óf wordt niet (goed) gebruikt. Het plaatsen van een waarschuwingspictogram op de machine is vaak niet genoeg.
 

Ongevallen door aanrijdingen

Een misverstand over ernstige ongevallen door aanrijdingen is dat de belangrijkste oorzaak te maken heeft met de snelheid van het voertuig. Analyse van de cijfers toont echter aan dat zichtbaarheid een grote rol speelt bij arbeidsongevallen (van het voertuig én van de voetganger).

Bron: www.arbo-online.nl 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist