Dé Specialist in Pictogrammen


 
Sta op goede voetbescherming en voorkom verzuim

Sta op goede voetbescherming en voorkom verzuim

Geplaatst op dinsdag 10 juli 2018
Voetbescherming is bij veel productiewerk een standaard onderdeel van de persoonlijke bescherming van werknemers. Niet voor niks: van een voetblessure komt snel verzuim.

Been- en voetbescherming is in allerlei lengte- en breedtematen verkrijgbaar. Ook worden er inmiddels veel materialen uit de outdoor- en runnerswereld toegepast voor de pasvorm en schokdemping van veiligheidsschoenen. Zo zijn er schoenen te koop met luchtdoorlatende, ademende en vochtabsorberende eigenschappen, een stijve plastic schacht of een metalen neus.
 

Voetbescherming verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: schoen of laars, hoog of laag model, met of zonder overneus. Zelfs houten klompen kunnen in sommige gevallen tot de voetbescherming worden gerekend. De keuze van de juiste soort veiligheidsschoen hangt af van het werk en de omgeving waar dat wordt verricht. Let daarbij goed op dat je alleen gebruik maakt van goedgekeurde voetbescherming. Dit kan je zien aan het CE-keurmerk. Veiligheidsschoenen kunnen bovendien speciaal op maat worden gemaakt. Dit is een uitkomst voor mensen met probleemvoeten, niet-standaard voeten of benen of met een allergie voor bepaalde materialen.
 

Veiligheidslaarzen van leer of kunststof?

Veiligheidslaarzen zijn vooral geschikt voor medewerkers die veel in een natte of vochtige omgeving moeten werken. Daarom is het van belang dat de laarzen goed waterdicht zijn. Is een leren veiligheidslaars niet meer toereikend, dan komt de kunststof veiligheidslaars in zicht. Dat is het geval als de omstandigheden te vochtige zijn voor leder. En ook wanneer medewerkers chemicaliën gebruiken waar leer onvoldoende bescherming tegen biedt.
 

Aandachtspunten voor vervanging en onderhoud

Draag steeds veiligheidsschoenen of -laarzen wanneer het pictogram dit aangeeft op de werkplaats. Zorg ervoor dat je het schoeisel altijd degelijk sluit. En vermijd te lange of loshangende veters (struikelgevaar). Daarnaast is goed onderhoud voor alle PBM van belang, dus ook voor voetbescherming.

Het is tijd om voetbescherming te vervangen bij:
  • barsten, gaatjes of scheuren
  • breuk of loskomen van de zool
  • ingedrukte stalen neus
  • geperforeerde of gebroken stalen zool
  • doorgesleten voering ter hoogte van de stalen neus
  • afgesleten antislipprofiel van de zool

Wat te doen bij een goede schoonmaakbeurt:
  • Volleder en nubuck schoenen: invetten.
  • Splitleder: opborstelen.
  • Kunststof en rubber: afspoelen met water en laten drogen.
  • Reinig regelmatig het zoolprofiel om dichtslibben te vermijden.
  • Laat het schoeisel drogen en verluchten op een goed geventileerde plek. Gebruik liefst twee paar schoenen bij zeer warme of natte omstandigheden. Dit geeft de  schoenen de kans om optimaal te drogen.
  • Zet leren schoeisel niet vlakbij of op een verwarmingsbron om te drogen. Daardoor ontstaan scheuren in het leer en worden de schoenen minder vochtbestendig.
 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist