Dé Specialist in Pictogrammen


 
Informatie Veiligheidstekens en Grafische symbolen

Informatie Veiligheidstekens en Grafische symbolen

Geplaatst op donderdag 22 maart 2018
Het gebruik van pictogrammen oftewel veiligheidstekens (grafische symbolen) kan de kans op misverstanden en ongevallen verkleinen. Visuele symbolen zijn concreter dan gesproken taal. Het zijn eenvoudige, gemakkelijk herkenbare afbeeldingen. Ze zorgen ervoor dat iemand een waarschuwing, aanwijzing of verbod herkent.

De voortdurende groei van internationale handel en verkeer en de uitgebreide mobiliteit van arbeidskrachten (opening Europese grenzen) vereist een gemeenschappelijke communicatiemethode voor veiligheidsinformatie. Gebrek aan harmonisatie kan leiden tot verwarring en soms tot ongelukken. Training is een noodzakelijk onderdeel om ieder veiligheidsinformatiesysteem te begrijpen. Het gebruik van veiligheidskleuren en veiligheidstekens is geen vervanging voor geschikte werkmethodes, instructies en voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van ongevallen.
 

Stand van zaken rondom de normen:


Rondom de veiligheidstekens is de laatste tijd veel gebeurd. Op nationaal en internationaal zijn er verschillende normen voor het maken en gebruiken van deze veiligheidstekens. Veel nationale veiligheidstekens zijn vervallen en opgenomen in de internationale norm. Begrijpelijk, maar het vergt enige uitleg. Op de pagina van NEN vind je de huidige stand van zaken rondom de normen, welke versie er momenteel geldig is en welke symbolen er in de norm worden vermeld en worden meegeleverd met de norm.

Bron: nen.nl 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist