Dé Specialist in Pictogrammen


 
Brandweer zet in op landelijk netwerk van dronevliegers

Brandweer zet in op landelijk netwerk van dronevliegers

Geplaatst op woensdag 25 april 2018
Brandweer Nederland gaat een landelijk dekkend netwerk van dronevliegers opzetten dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week kan uitrukken.

Vorge week presenteerde fabrikant DJI een nieuwe hittezoekende dronecamera. De brandweer in Twente zet al sinds medio 2016 drones in bij hulpverlening. Het Twentse korps loopt daarmee voorop bij de vliegende brandbestrijding in Nederland. Ook de brandweer in Midden- en West-Brabant is met drones in de weer. Binnenkort zal Haaglanden zich ook aansluiten bij de ’vliegdienst’ die wordt opgezet. Het is de bedoeling dat er voor het eind van het jaar een landelijke vliegdienst operationeel is. De betrokken brandweerlieden zullen worden getraind op vliegbasis Twente, omdat het op die plek is toegestaan om met zware, professionele drones te vliegen.
 

Het nut van drones

Bij branden zijn drones vooral van nut bij het in beeld krijgen van brandhaarden, het verkennen van de toegangswegen tot de brand en het opsporen van mensen die mogelijk in het nauw zitten.

Sinds de drones medio 2016 werden toegevoegd aan het arsenaal heeft de Twentse brandweer ze ruim tien keer ingezet. Dat gebeurde onder andere vorig jaar bij een brand bij een metaalverwerkingsbedrijf, waar het zeer moeilijk was om bij de brandhaarden te komen. Door de inzet van drones kon precies gezien worden waar de heetste plekken zaten.

Het is nu wachten op toestemming om ook in het donker te mogen vliegen. Dat zal er toe leiden dat drones veel vaker ingezet kunnen worden. Juist als het donker is, geven drones een veel beter zicht op de situatie dan het blote oog biedt.
 

Integraal onderdeel van brandweer

Drones worden een basisonderdeel van het brandweerwerk. De meldkamer krijgt een melding van een brand binnen, die voorzien is van een gps-coördinaat. Een drone vliegt ernaar toe en stuurt live beelden door naar de meldkamer. De centralist kan dan snel en nauwkeurig bepalen welke inzet van mensen en materieel nodig is. Voor grootschalige incidenten zou een landelijk team kunnen beschikken over een drone die is uitgerust met verschillende sensoren en camera’s. In het dagelijkse werk kan een drone die standaard in elke brandweerwagen aanwezig is 3D-beelden maken van locaties waar de brandweer in actie komt.

Bron: brandveilig.com 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist