Dé Specialist in Pictogrammen


 
Absolute veiligheid bestaat niet

Absolute veiligheid bestaat niet

Geplaatst op maandag 6 mei 2019
Traditionele zekerheden maken plaats voor complexiteit en onzekerheid. Dat heeft ook zijn weerslag op arbeidsprocessen en arbeidsveiligheid. Goed ‘risicoleiderschap’ om effectiever te sturen op veilig werken, want absolute veiligheid bestaat niet. Risicoleiderschap kan het verschil kan maken.

Hoever moeten we gaan met veiligheid creëren, zonder door te slaan naar de illusie van volledige beheersing en controle? Hoe geven we veilig leiderschap dan vorm? Wat is hierbij volgens jou de rol van de veiligheidsprofessional? En de rol van al die andere professionals en leidinggevenden in organisaties?
 

Veiligheidsprofessionals kunnen het niet alleen

Veiligheidsprofessionals hebben, als het goed is, in grote mate impact op veilig gedrag binnen de organisatie. Alleen kunnen ze het nooit alleen. Ze hebben er iedereen in de organisatie voor nodig. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wat veilig is voor wie in een organisatie? En op basis waarvan?

Ben jij dat als veiligheidsprofessional en moet jij daarom aan elk risico dat jij tegenkomt iets doen? Wat is daarbij nog werkbaar en betaalbaar? Wat is acceptabele veiligheid voor wie en hoe maken we die tot een vast onderdeel van de dagelijkse activiteiten? En welke leiderschapsvaardigheden moet jij daarvoor als (veiligheids)professional hebben?


Veiligheidsmanager onder vuur in huidige VUCA-wereld

Net als risicomanagement ligt veiligheidsmanagement onder vuur in onze huidige VUCA-wereld, een wereld die bol staat van volatiliteit, uncertainty of onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. In deze wereld moeten managers en professionals hun ambitieuze doelen zien te realiseren, ondanks alle dynamiek en onvoorspelbaarheid. Dit vraagt om nieuwe, realistische en werkbare perspectieven op risico’s en veiligheid, binnen én buiten organisaties.

Bron: Arbo-online 


Deel deze pagina
Veiligwinkel, de pictospecialist